Seferihisar’a Pekmez Üretim Tesisi Kuruluyor
SS Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin “Seferihisar Yerel Üzümü Pekmez Üretimi ile Katma Değerinin Arttırılması Satış Pazarlama Olanaklarının Geliştirilmesi” projesi İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) geçti. Kooperatif, 531 Bin Liraya mal olacak proje kapsamında 478 Bin Lira hibe almaya hak kazandı.
S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 2015 Yılı Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında İZKA’ya sunulan “Seferihisar Yerel Üzümü Pekmez Üretimi İle Katma Değerinin Arttırılması Satış Pazarlama Olanaklarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında kurulacak Pekmez Üretim Tesisi, proje bütçesinin %90’ını hibe almaya hak kazandı. Proje, İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmaz Çoban, SS Hıdırlık Tarımsal Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer ve Yönetim Kurulu Üyesi Seval Doğanlar tarafından imzalanan sözleşmeyle başladı.
Seferihisar Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan, SS Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin başvurusuyla gerçekleşen projede, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Kaymakamlığı ve Seferihisar Belediyesi proje ortakları arasında yer alıyor. 531.306,93 TL toplam bütçeye mal olacak tesiste,İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçenin %10 olan 53.134,21 TL’yi geriye kalan %90’lık kısmını 478.172,72 TL’yi İZKA karşılayacak.
Projede esas amaç S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde faaliyeti sürmekte olan yerel ürün çeşitliliğinin ve pazarlaması faaliyetlerine ek olarak bölgedeki en değerli ürünlerden biri olan üzümün değerlenmesi için pekmez üretim hattının yapılması ile kooperatife yeni tesis kazandırılması olacak.
Kurulması planlanan günlük 3 ton işleme kapasiteli sistemde pekmez şişelere doldurularak bu işlem gerçekleştirilecek ve kapak, emniyet sistemi mümkün olabilecek. Kurulacak üretim, dolum paketleme sistemi ile üretilen pekmez üretim şekli ile uyumlu olarak dolumu gerçekleştirilecek ve paketlenecek, böylece piyasaya sürülmeye hazır hale gelebilecek. Kurulacak sistem gereğince kazanılan zaman, ürünün geliştirilmesinde ve kooperatifin daha aktif çalışması için kullanılabilecek. Bölgede yetişen üzümün işlemesi kooperatife ait tesislerde yapılacak.
Proje ortaklarından Seferihisar Belediyesi, uygulama aşamasında daha önceki proje uygulama deneyimlerini paylaşacak, aynı zamanda lojistik kaynak ve personel desteği rolünü üstlenecek ve projenin görünürlük faaliyetlerini yürütecek, kamuoyuna bilgi aktarma sürecini yürütecek. Seferihisar Kaymakamlığı bürokratik işlemlerde kolaylaştırıcılık rolünü üstlenecek ve projenin görünürlük faaliyetlerini İZKA desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi eş finansmanı ile yürütecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Proje bütçesinin %10’u tutarındaki eş finansman miktarını karşılayacak. Projenin görünürlük ve yaygınlaştırma faaliyetlerine destek verecek. İBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından projenin etkinliklerine katılım ve destek verilecek.Toplam 531 Bin Liraya mal olacak proje, 12 ay içerisinde tamamlanacak.